Nieuws - Het dorp Velsen-Noord

Nieuws

Boek op tv

VELSEN-NOORD - Reisorganisaties prijzen Velsen-Noord niet aan en mensen 'van buiten' rijden er met een boog omheen: het is er niet hip genoeg. En heel eerlijk: verleidelijk ligt het noordelijkste deel van de gemeente Velsen er niet bij.

Ingesloten tussen het Noordzeekanaal, snelwegen en de industrie (Tata Steel, Nuon, tegenwoordig Vattenfall) lijkt het alsof Velsen-Noord er geen behoefte aan heeft om zich te tonen.

Maar wie er woont, wil er nooit meer weg. Wim Spruit is daar geen uitzondering op. De schrijver van het boek 'Het Dorp Velsen-Noord' was door zijn werk als journalist gedwongen adieu te zeggen tegen de gemeenschap waar hij opgroeide, tegen wil en dank. Als het aan hem had gelegen, was hij er voor altijd gebleven. Lees verder

Tweede druk voor ‘Het dorp Velsen-Noord’

Het eerste exemplaar van het boek ‘Het dorp Velsen-Noord’ is op 27 november ‘19 overhandigd aan wijkwethouder Bram Diepstraten in wijkcentrum De Stek aan de Heirweg. De presentatie werd van muziek voorzien door Gerbrand Castricum en Hans Oldenburg (gitaar en zang). Tekstschrijver en componist, maar vooral ideeënman Jan Schrama, gaf zijn cd’s Velsen-Noord 1 en Velsen-Noord 2 u aan de bezoekers cadeau.

De eerste druk (1.000 exemplaren) was binnen een week uitverkocht. De tweede,ongewijzigde oplage van ‘Het dorp Velsen-Noord’ verschijnt in december, nog vóór de kerstdagen.

‘Het dorp Velsen-Noord’, groot formaat, gebonden, voorzien van leeslintje, 320 bladzijden met enkele honderden foto’s, geeft de ‘eigentijdse geschiedenis’ van het noordelijke deel van Velsen weer.

De hoofdstukken zijn ingedeeld naar specifieke onderwerpen: buitenhuizen en boerderijen, buurten en wijken (Rode dorp, Witte Dorp, PEN dorp, de buurten rondom het Stratingplantsoen, Schulpen en Gilden) en de wijkagenten ‘van toen’: Jan van Gelderen en Taeke Dijkstra.
Er is aandacht voor de grote bedrijvigheid en voor de middenstand. Dus voor Van Gelder
Papier, De Plaatwellerij, DekaMarkt, Schildersbedrijf Van der Ham, Post Staalbouw, Harsveld enz. en de winkels van toen en nu. De schrijver neemt ook het onderwijs onder de loep. Van de Maria Cornelia Fröbelschool in de Eendrachtstraat, naar de Sint Engelbewaarder en De Bijenkorf tot de beide Sint
Jozefscholen, Langeveldschool en de Da Costa- en Del Court van Krimpenschool en Watervliet- en Ir. l.P. Krijgerschool en de enige school die het dorp nu rijk is: De Plataan. Het sociale en culturele leven komt volop in beeld. De viering van Sinterklaas en Koninginnedag, van De Meerpaal en De Loods naar De Mel tot aan De Schouw en De Stek. Het brede sportaanbod wordt ruim bemeten: van Kinheim en IEV naar KIC, met VVB nu FC Velsenoord, IJmond- en KIC-handbal naar HCV ‘90, honk- en softbalvereniging Rooswijk, Tennisclub De Gieteling, Tafeltennisvereniging DOKO, Watervliet korfbal en atletiekvereniging Suomi, dat net als B.V.V. De Kennemers is ontstaan in Velsen-Noord. Ook de drie kerken komen aan bod: de Sint Jozef- en de Noorderkerk en de gereformeerde kerk aan de Koningsweg.

Voor de Tweede Wereldoorlog is veel ruimte. Het verzet (onder andere vader en zoon Wim Wardenaar), de razzia op 16 april 1944, de bombardementen en evacuaties komen in woord en beeld uitvoerig aan de orde. Bijzondere aandacht is er voor het beroemde Velsens aardewerk en de kibboets ‘Beverwijk’, die feitelijk stond aan de Gildenlaan in Velsen-Noord. De auteur heeft portretten geschreven, dan wel interviews gehouden met bekende, bijzondere en beroemde Velsen-Noorders: Nell Kat (dochter van Kijkgrijp- oprichter Dirk Kat), ondernemer Loek Scholten, huisarts Gert Fierstra (opgepakt tijdens de razzia van 16 april 1944), derde generatie kapper Jan Waagmeester, de wethouders Ko Meijer en Corstiaan Kleijwegt, het echtpaar Hendrik en Zwaantje Hekman-Damstra, dat oud papier inzamelde voor het goede doel, kunstschilder en nachtburgemeester Cees Keeman, supervrijwilliger Jan Mellies, tv-maker Peter Jan Rens, sportvrouw Ingrid Haringa (schaatsen en wielrennen), componist en tekstschrijver Jan Schrama, sportjournalist Theo Reitsma, dokter John Rolink (sportarts Ajax), Piet Beentjes (doodgeschoten door een Duitse militair in zijn Café Centraal), Frans van der Hoff (geboren in Velsen-Noord en oud-brandweercommandant). Zelfs zanger Johnny Jordaan krijgt aandacht in het boek, omdat hij enkele jaren heeft gewoond in een duplexwoning in de Verbindingstraat.

Voor meer informatie: Wim Spruit, tel. 0251 – 21 21 67 of mailen naar wimspruit@ziggo.nl.
Het boek kan via deze website worden besteld. Het boek kost € 22,50.
Wie in Velsen- Noord woont, krijgt het boek zonder kosten thuisbezorgd.
Voor overige bestellingen worden verzendkosten gerekend en de boeken worden per PostNL verstuurd.

‘Het dorp Velsen-Noord’ is ook in de boekhandel verkrijgbaar, € 22,50

Velsen-Noord: Gemakswinkel Rozing, Wijkerstraatweg 175 - Uitverkocht! (ook bij de vestiging in Castricum)
Beverwijk: Read Shop Dekker, Breestraat 77.
Heemskerk: Boekhandel Stumpel, Van Coevenhovenstraat 34 (ook bij andere vestigingen van Stumpel)
IJmuiden: Read Shop Paul Worp, Marktplein 33.
Santpoort-Noord: Boekhandel Brederode, Hoofdstraat 234.
Castricum: Boekhandel Laan, Burgemeester Mooijstraat 19.