Nieuws

Het boek is naar de drukker, bestellen kan via deze site!

Het boek ‘Het dorp Velsen-Noord’ is nu naar de drukker.

In plaats van de 200 bladzijden die ik op het oog had, wordt het een boek met ruim 300 bladzijden… groot formaat, veel foto’s.

De presentatie is op woensdag 27 november aanstaande, om drie uur ‘s middags in wijkcentrum De Stek, Heirweg in Velsen-Noord. Iedereen die heeft ingetekend op het boek kan zijn bestelling die middag tot 18.00 uur ophalen. Heeft u bij uw bestelling aangegeven dat het boek moet worden bezorgd, dan vindt bezorging plaats kort na 27 november. Intekenen kan vanaf nu niet meer. Bestellen kan nog wel, uw naam kan niet meer in het boek worden weergegeven.

Ook iedereen die het boek wil kopen, kan die middag terecht in De Stek. Het boek kost tot en met die dag E 19,50. Nu bestellen en betalen kan nog steeds via deze site. Uw exemplaar ligt de 27ste november voor u klaar. Net zo makkelijk!

Na 27 november is ‘Het dorp Velsen-Noord’ te koop in de boekhandel voor €22,50.

Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan wijkwethouder Bram Diepstraten. De presentatie wordt van muziek voorzien door het duo Gerbrand Castricum en Hans Oldenburg.
Tekstschrijver, componist en vooral ideeënman Jan Schrama geeft aan elke bezoeker een
exemplaar van zijn muziekcd’s Velsen-Noord en Velsen-Noord 2 cadeau.
Een boek kopen? Twee cd’s er gratis bij!

De hoofdstukken zijn ingedeeld naar specifieke onderwerpen: buitenhuizen en boerderijen, buurten en wijken (Rode dorp, Witte Dorp, PEN dorp, De buurten rondom het Stratingplantsoen, Schulpen en Gilden) en de wijkagenten ‘van toen’: Jan van Gelderen en Taeke Dijkstra.
Er is aandacht voor de grote bedrijvigheid en voor de middenstand. Dus voor Van Gelder Papier, De Plaatwellerij, Dekamarkt, schildersbedrijf Van der Ham, Post Staalbouw, Harsveld enz. en de winkels van toen en nu. De schrijver neemt ook het onderwijs onder de loep. Van de Maria Cornelia Fröbelschool in de Eendrachtstraat, naar de Sint engelbewaarder en De Bijenkorf tot de beide Sint Jozefscholen, Langeveldschool en de Da Costa- en Del Court van Krimpenschool en Watervliet- en Ir. l.P. Krijgerschool en de enige school die het dorp nu rijk is: De Plataan.
Het sociale en culturele leven komt volop in beeld. De viering van Sinterklaas en Koninginnedag, van De Meerpaal en De Loods naar De Mel tot aan De Schouw en De Stek. Het brede sportaanbod wordt ruim bemeten: van Kinheim en IEV naar KIC, met VVB nu FC Velsenoord, IJmond- en KIC-handbal naar HCV ‘90, honk- en softbalvereniging Rooswijk, Tennisclub De Gieteling, Tafeltennisvereniging DOKO, Watervliet korfbal en atletiekvereniging Suomi, dat net als B.V.V. De Kennemers is ontstaan in Velsen-Noord.
Ook de drie kerken komen aan bod: de Sint Jozef- en de Noorderkerk en de gereformeerde kerk aan de Koningsweg.

Voor de Tweede Wereldoorlog is veel ruimte. Het verzet (onder andere vader en zoon Wim Wardenaar), de razzia op 16 april 1944, de bombardementen en evacuaties komen in woord en beeld uitvoerig aan de orde. Bijzondere aandacht is er voor het beroemde Velsens aardewerk en de kibboets ‘Beverwijk’, die feitelijk stond aan de Gildenlaan in Velsen-Noord. De auteur heeft portretten geschreven, dan wel interviews gehouden met bekende, bijzondere en beroemde Velsen-Noorders: Nell Kat (dochter van Kijkgrijp- oprichter Dirk Kat), ondernemer Loek Scholten, huisarts Gert Fierstra (opgepakt tijdens de razzia van 16 april 1944), derde generatie kapper Jan Waagmeester, de wethouders Ko Meijer en Corstiaan Kleijwegt, het echtpaar Hendrik en Zwaantje Hekman-Damstra, dat oud papier inzamelde voor het goede doel, kunstschilder en nachtburgemeester Cees Keeman, supervrijwilliger Jan Mellies, tv-maker Peter Jan Rens, sportvrouw Ingrid Haringa (schaatsen en wielrennen), componist en tekstschrijver Jan Schrama, sportjournalist Theo Reitsma, dokter John Rolink (sportarts Ajax), Piet Beentjes (doodgeschoten door een Duitse militair in zijn Café Centraal), Frans van der Hoff (geboren in Velsen-Noord en oud- brandweercommandant). Zelfs zanger Johnny Jordaan krijgt aandacht in het boek, omdat
hij enkele jaren heeft gewoond in een duplexwoning in de Verbindingstraat.

Wie foto’s beschikbaar heeft, kan nog altijd contact opnemen met Wim Spruit, tel. 21 21 67 of mailen naar wimspruit@ziggo.nl Het boek (€ 19,50) bestellen kan via de website www.dorpvelsen-noord.nl Na 27 november kost het boek € 22,50. Van elke intekenaar wordt de naam – indien gewenst – in het boek op de lijst van intekenaars vermeld.